ثبت درخواست و پیگیری سفارش

بازار کالا یا کامودیتی مارکت

تعریف کامودیتی (کالا)

کامودیتی (Commodity) کالای فیزیکی است که می توان آن را در بازار کالا خرید یا فروخت. کالاها را می توان به انواع سخت یا نرم دسته بندی کرد. در علم اقتصاد، اصطلاح کالا به طور خاص برای کالاهای اقتصادی استفاده می شود که قابلیت تعویض کامل یا جزئی اما قابل توجهی دارند. در مفهوم اصلی و ساده شده، کالاها چیزهایی با ارزش و با کیفیت یکنواخت بودند که در مقادیر زیاد توسط تولیدکنندگان مختلف تولید می شدند. در ادامه همراه گروه مهندسی فیلت باشید.

کامودیتی چیست؟

فهرست مطالب

  • کامودیتی کالای سخت و نرم
  • بازار کالا یا کامودیتی مارکت
  • بورس کالا
  • عوامل موثر بر کامودیتی مارکت (بازار کالا)
  • تاثیر کامودیتی مارکت بر بورس در کشور ایران

مقاله پیشنهادی: بوکسیت و کاربرد آن در صنعت آلومینیوم

گروه مهندسی فیلت؛
طراحی نقشه، ساخت قالب اكستروژن و تولید كننده پروفیل آلومینیوم در مقاطع عمومی و اختصاصی همراه با خدمات آندایزینگ و رنگ پودری الکترواستاتیک و برشکاری در خدمت مشتریان محترم و بزرگوار می باشد.

در اقتصاد سیاسی کلاسیک و به ویژه در نقد کارل مارکس (Karl Marx) از اقتصاد سیاسی، کالا یک شی یا کالا یا خدمتی است که توسط کار انسانی تولید می شود. اشیا برای انسان خارجی هستند. با این حال، برخی از اشیاء زمانی برای افراد در این دنیا ارزش استفاده می‌یابند که ضروری، مفید یا خوشایند در زندگی باشند. ارزش استفاده  یک شی را به هدفی از خواسته های انسان یا وسیله ای برای امرار معاش به معنای وسیع تبدیل می کند.

با توسعه جامعه، مردم دریافتند که می توانند کالاها و خدمات را با کالاها و خدمات دیگر مبادله کنند. در این مرحله این کالاها و خدمات به کالا تبدیل شدند. از نظر کارل مارکس، کالاها به عنوان اشیایی تعریف می‌شوند که برای فروش عرضه می‌شوند یا در بازار مبادله می‌شوند. در بازاری که کالاها فروخته می‌شوند، ارزش مصرف برای تسهیل فروش کالاها مفید نیست. بر این اساس، کالاها علاوه بر ارزش مصرفی، باید ارزش مبادله ای نیز داشته باشند. ارزشی که می تواند در بازار بیان شود.

کامودیتی چیست؟

قبل از کارل مارکس، بسیاری از اقتصاددانان در مورد اینکه چه عناصری ارزش مبادله را تشکیل می دهند، بحث می کردند. آدام اسمیت (Adam Smith) معتقد بود که ارزش مبادله از اجاره، سود، نیروی کار و هزینه های فرسودگی ابزارهای دامپروری تشکیل شده است. دیوید ریکاردو (David Ricardo)، از پیروان آدام اسمیت می باشد و رویکرد اسمیت را در مورد این که نیروی کار به تنهایی محتوای ارزش مبادله هر کالا یا خدمتی است، اصلاح کرد. ریکاردو در حالی که اظهار داشت که تمام ارزش مبادله کالاها مستقیماً از دست افرادی که کالا را تولید می‌کنند به دست می‌آید، خاطرنشان کرد که تنها بخشی از ارزش مبادله کالا به کارگر سازنده کالا پرداخت می‌شود.

بیشتر بدانید: عملیات حرارتی ریخته گری آلومینیوم

تحلیل کارل مارکس از کالا با استفاده از نظریه ارزش کار به حل این مشکل کمک می کند که چه چیزی ارزش اقتصادی کالاها را تعیین می کند. این مشکل به طور گسترده توسط آدام اسمیت، دیوید ریکاردو و کارل رودبرتوس جاگتزوو (Karl Rodbertus-Jagetzow) در میان دیگران مورد بحث قرار گرفت.

کامودیتی چیست؟

هر سه اقتصاددان فوق این نظریه را رد کردند که کار 100 درصد ارزش مبادله هر کالا را تشکیل می دهد. در درجات مختلف، این اقتصاددانان برای تعیین قیمت کالاها به عرضه و تقاضا روی آوردند. کارل مارکس معتقد بود که قیمت و ارزش یک کالا مترادف نیستند. قیمت هر کالا با توجه به عدم تعادل عرضه به تقاضا در هر دوره زمانی متفاوت است. ارزش همان کالا ثابت خواهد بود و مقدار ارزش کار مورد استفاده برای تولید آن کالا را منعکس می کند.

با این حال، نه همه کالاها قابل تکرار هستند و نه همه کالاها در ابتدا در نظر گرفته شده بودند که در بازار فروخته شوند. این کالاهای قیمت گذاری شده نیز به عنوان کالا در نظر گرفته می شوند، به عنوان مثال نیروی کار انسانی، آثار هنری و منابع طبیعی.

کامودیتی چیست؟

آشنایی با تولیدات گروه مهندسی فیلت: پروفیل ناودانی آلومینیوم کف 11، بال 12 و ضخامت 1/4 میلیمتر

قبل از مارکس، اقتصاددانان خاطرنشان کردند که مشکل استفاده از «مقدار کار» برای تعیین ارزش کالاها این است که زمان صرف شده توسط یک کارگر غیر ماهر بیشتر از زمانی است که یک کارگر ماهر برای همان کالا صرف می‌کند. بنابراین، بر اساس این تحلیل، کالایی که توسط یک کارگر غیر ماهر تولید می‌شود، ارزشمندتر از همان کالایی است که توسط کارگر ماهر تولید می‌شود. اما کارل مارکس خاطرنشان کرد که در جامعه به طور کلی، زمان متوسطی که برای تولید کالا لازم است به وجود می آید. این میانگین زمان لازم برای تولید کالا را کارل مارکس زمان کار اجتماعی ضروری نامید. زمان کار اجتماعی ضروری، مبنای مناسبی بود که «ارزش مبادله ای» یک کالای معین را بر آن بنا کرد.

کامودیتی چیست؟

کامودیتی کالای سخت و نرم

کالاهای نرم، کالاهایی هستند که رشد می کنند، مانند گندم (Wheat) یا برنج (Rice).

کالاهای سخت استخراج می شوند. به عنوان مثال می توان به طلا (Gold)، نقره (Silver)، هلیوم (Helium) و نفت (Oil) اشاره کرد.

کالاهای انرژی شامل برق، گاز، زغال سنگ (Coal) و نفت است. الکتریسیته دارای ویژگی خاصی است که معمولاً ذخیره آن غیراقتصادی است و بنابراین باید به محض تولید مصرف شود.

کالایی شدن زمانی اتفاق می افتد که بازار کالا یا خدمات تمایز خود را در پایه عرضه خود از دست می دهد، اغلب با انتشار سرمایه فکری لازم برای کسب یا تولید کارآمد آن. به این ترتیب، کالاهایی که قبلاً حاشیه سود را برای فعالان بازار داشتند، به کالاهایی مانند داروی عمومی و تراشه‌های درام (DRAM Chips) تبدیل شده‌اند.

کامودیتی چیست؟

بازار کالا یا کامودیتی مارکت

بازار کالا یا کامودیتی مارکت چیست؟

کامودیتی مارکت (Commodity Market) یا بازار کالابازاری است که در بخش اقتصادی اولیه به جای محصولات تولیدی مانند کاکائو (Cocoa)، میوه (Fruit) و شکر (Sugar) معامله می شود. کالاهای سخت مانند طلا و نفت استخراج می شوند. قراردادهای آتی (Futures Contracts) قدیمی ترین روش سرمایه گذاری در کالاها هستند.

بیشتر بدانید: رنگ الکترواستاتیک پروفیل آلومینیوم

تاریخچه کامودیتی مارکت (بازار کالا)

اعتقاد بر این است که بازارهای پولی و کالایی مبتنی بر کالا به شکل خام اولیه بین چهار هزار و پانصد سال قبل از میلاد و چهار هزار سال قبل از میلاد در سومر ایجاد شده اند. سومریان ابتدا از نشانه‌های گلی مهر و موم شده در ظرف گلی استفاده کردند، سپس از لوح‌ های نوشتاری گلی برای نشان دادن مقدار استفاده کردند. به عنوان مثال، تعداد بزهایی که باید تحویل داده شوند. تمدن های اولیه به طور مختلف از خوک ها، صدف های دریایی کمیاب یا سایر اقلام به عنوان پول کالا استفاده می کردند. از آن زمان تاجران به دنبال راه‌هایی برای ساده‌سازی و استانداردسازی قراردادهای تجاری بودند.

کامودیتی چیست؟

بازارهای طلا و نقره در تمدن های کلاسیک تکامل یافتند. در ابتدا، فلزات گران بها به دلیل زیبایی و ارزش ذاتی آنها ارزش قائل بودند و با حق امتیاز همراه بودند. با گذشت زمان، آنها برای تجارت استفاده می شدند و با کالاها و کالاهای دیگر یا برای پرداخت نیروی کار مبادله می شدند. طلا اندازه گیری شد، سپس تبدیل به پول شد. کمیاب بودن طلا، چگالی منحصر به فرد آن و روشی که به راحتی می توان آن را ذوب کرد، شکل داد و اندازه گیری کرد، آن را به یک دارایی تجاری طبیعی تبدیل کرد.

با شروع در اواخر قرن دهم، بازارهای کالا به عنوان مکانیزمی برای تخصیص کالا، نیروی کار، زمین و سرمایه در سراسر اروپا رشد کردند. بین اواخر قرن یازدهم و اواخر قرن سیزدهم، شهرنشینی انگلیسی، تخصص منطقه‌ای، توسعه و بهبود زیرساخت‌ها، افزایش استفاده از ضرب سکه و گسترش بازارها و نمایشگاه‌ ها شواهد تجاری‌ سازی بود.

کامودیتی چیست؟

آشنایی با تولیدات گروه مهندسی فیلت: پروفیل قوطی آلومینیوم 35*55 با ضخامت 1.8 میلیمتر

در سال 1864، در ایالات متحده، گندم، ذرت، گاو و خوک به طور گسترده ای با استفاده از ابزارهای استاندارد در هیئت تجارت شیکاگو (Chicago Board of Trade)، قدیمی ترین بورس اوراق بهادار و اختیار معامله در جهان معامله شد. سایر کالاهای غذایی به قانون بورس کالا اضافه شدند و از طریق CBOT در دهه‌های 1930 و 1940 معامله شدند و فهرست را از غلات به برنج، خوراک آسیاب، کره، تخم‌مرغ، سیب‌زمینی ایرلندی و سویا گسترش داد. در طول قرن نوزدهم، صرافی‌ها سخنگویان و مبتکران مؤثری برای بهبود حمل‌ و نقل، انبارداری و تأمین مالی شدند که راه را برای گسترش تجارت بین‌ دولتی و بین‌ المللی هموار کرد.

کامودیتی چیست؟

بورس کالا

بورس کالا (Commodities Exchange) بورسی است که در آن کالاها و مشتقات مختلف معامله می شود. اکثر بازارهای کالا در سراسر جهان محصولات کشاورزی و سایر مواد خام (مانند گندم، جو، شکر، ذرت، پنبه، کاکائو، قهوه، محصولات شیر، شکم خوک، روغن، فلزات و غیره) را تجارت می کنند و بر اساس آنها قرارداد می بندند. این قراردادها می توانند شامل قیمت های لحظه ای، معاملات آتی، آتی و اختیار معامله آتی باشند. سایر محصولات پیچیده ممکن است شامل نرخ بهره، ابزارهای زیست محیطی، سوآپ یا قراردادهای حمل و نقل باشد.

کامودیتی چیست؟

عوامل موثر بر کامودیتی مارکت (بازار کالا)

  • میزان عرضه و تقاضا
  • شاخص دلار
  • تغییرات ذخایر (انبار کالاها)
  • میزان تولید، وجود محدودیت‌ها و موانع بر سر راه تولیدکنندگان اصلی در جهان
  • سیاست‌های پولی و مالی دولت‌ها و بانک مرکزی کشورهای مهم و تاثیرگذار مانند چین و آمریکا
  • شاخص‌های مهم اقتصادی کشورهای موثر
  • کاهش ارزش دلار در برابر سایر ارزها (یوآن و یورو بسیار مهم می باشد)
  • کاهش نرخ بهره در اقتصاد کشورهای قدرتمند جهان
  • اتخاذ سیاست‌های تقویت کننده و مفید در عرصه کامودیتی‌ها
  • وقوع رخدادهای طبیعی یا سیاسی که به نحوی بر عرضه کامودیتی‌ها تاثیرگذار است

عوامل ذکر شده بر رونق کامودیتی مارکت یا بازار کالا بسیار موثر خواهد بود و در نقطه مقابل در صورتیکه عکس آنها اتفاق بیوفتد شاهد افت کامودیتی مارکت یا بازار کالا خواهیم بود.

کامودیتی چیست؟

تاثیر کامودیتی مارکت بر بورس در کشور ایران

بخشی از بازار بورس اوراق بهادار کشور ایران نیز به بورس کالا اختصاص دارد و در اصل بورس، بازاری کامودیتی محور است. از جهت دیگر بسیاری از شرکت ‌های موجود در بازار بورس ناخودآگاه با فروش داخلی یا صادرات خارجی تحت تاثیر نرخ جهانی کالا هستند. به بیان دیگر نرخ جهانی کالا بر تمامی کالاها در سطح جهان تاثیر می‌گذارد. در نتیجه به طور غیر مستقیم بر قیمت سهم و سودآوری شرکت ‌ها نیز مداخله دارد. مانند شرکت ‌های فعال در صنایعی چون آلومینیوم، فولاد، سنگ آهن، پتروشیمی، پالایشی و غیره . گفتنی است که مهم‌ترین و بیشترین تاثیرپذیری را شرکت‌های صادرات محور دارند.

آشنایی با تولیدات گروه مهندسی فیلت: پروفیل نبشی آلومینیوم 40*40 با ضخامت 1.8 میلیمتر

گروه مهندسی فیلت؛
طراحی نقشه، ساخت قالب اكستروژن و تولید كننده پروفیل آلومینیوم در مقاطع عمومی و اختصاصی همراه با خدمات آندایزینگ و رنگ پودری الکترواستاتیک و برشکاری در خدمت مشتریان محترم و بزرگوار می باشد.
جهت مشاوره فنی و سفارش تماس حاصل فرمایید.
02144675798  09123018710

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست