کروماته کردن و کاربردهای آن
فرآیند کروماته کردن
کروماته، یک نوع پوشش تبدیلی می باشد که از فلز در برابر خوردگی محافظت می کند که در واقع نوعی واکنش خوردگی کنترل شده می باشد که در نتیجه واکنش اتمی فلزات در محلول های شیمیایی مناسب انجام می شود و یک لایه پوششی به وجود می آورد که پیوند بسیار محکمی با فلز پایه دارد. فرآیند کروماته بروی فلزاتی مانند آلومینیوم، روی (Zn)، نقره (Ag) و کادمیوم (Cd) انجام می پذیرد و کاربرد و مزایای بسیار زیادی دارد. در ادامه همراه گروه مهندسی فیلت باشید.
فهرست مطالب
- چگونگی فرآیند کروماته کردن
- مزیت های فرآیند کروماته کردن
- کاربردهای فرآید کروماته کردن
مقاله پیشنهادی: براش پروفیل آلومینیوم چیست؟
گروه مهندسی فیلت؛
طراحی نقشه، ساخت قالب اكستروژن و تولید كننده پروفیل آلومینیوم در مقاطع عمومی و اختصاصی همراه با خدمات آندایزینگ و رنگ پودری الکترواستاتیک و برشکاری در خدمت مشتریان محترم و بزرگوار می باشد.
چگونگی فرآیند کروماته کردن
ابتدا قطعه را پاکسازی می کنیم تا چربی و اسید های روی آن پاک شود و برای فرآیند آماده و مهیا شود، سپس در محلول کروماته که شامل یکی از مواد اسید کرومیک، کرومات و یا دی کرومات می باشد قرار می دهیم.
مدت زمان انجام این فرآیند بسیار کوتاه می باشد و بسته به نوع فلز و نتیجه مورد نظر متفاوت می باشد به عنوان مثال برای فلز آلومینیوم بین سی ثانیه تا صد و بیست ثانیه (دو دقیقه) می باشد.
بهترین دما برای انجام این فرآیند بین بیست تا سی درجه سانتی گراد (C) یا شصت و هشت تا هشتاد و شش درجه فارنهایت (F) می باشد.
فرآیند کروماته کردن عواملی مانند غلظت مایع الکترولیت، مدت زمان انجام فرآیند، دمای مایع بسته به نوع فلز و قدرت میدان مغناطیسی که به نوع فلز پایه بستگی دارد و نتیجه دلخواه (رنگ دلخواه ، میزان مقاومت به خوردگی و… ) متغیر می باشد.
آشنایی با تولیدات گروه مهندسی فیلت: پروفیل گرده ماهی آلومینیوم
زمانی که فرآیند کروماته کردن به پایان رسید یک لایه پوششی به شکل آب دار و ژلاتینی دارد که با گذشت زمات خشک خواهد شد. در پروسه خشک شدن این لایه ترک هایی روی سطح این لایه ایجاد خواهد شد که مقدار مقاومت لایه را کاهش خواهد داد. بنابراین مهمترین فاکتور این فرآیند، انجام آزمایشات مختلف پس از انجام فرآیند کروماته کردن برای رسیدن به کمترین میزان ترک می باشد.
قطعه را به روش های مختلف خشک می کنند و سپس با به کاربردن میکروسکپ های نوری تصاویری را تهیه می نمایند و به وسیله نرم افزارهایی مقدار ترک را بررسی می نمایند، روش یا شیوه ای را که کمترین مقدار ترک را دارد بهترین روش می باشد، سپس قطعه تحت آزمایش خوردگی قرار می گیرد، با پاشش نمک بر روی سطح فلز میزان مقاومت و استحکام قطعه در برابر خوردگی مشخص می شود و مقایسه خواهد شد و شیوه ای که بیشترین مقدار و انداره مقاومت در برابر خوردگی را دارد انتخاب خواهد شد.
بیشتر بدانید: الکترو پولیشینگ آلومینیوم
مزیت های فرآیند کروماته کردن
فرآیند کروماته یکی از انواع آبکاری فلزی به روش الکتروشیمیایی می باشد. کاربرد و مزایای فرآیند کروماته کردن مانند آبکاری بوده و به شرح ذیل می باشد :
- صرفه اقتصادی
- زیباسازی
- مقاومت در برابر خوردگی و افزایش مقاومت سطحی
- حفظ رسانایی الکتریکی
آشنایی با تولیدات گروه مهندسی فیلت: پروفیل نبشی آلومینیوم 50*50 میلیمتر با ضخامت 5 میلیمتر
صرفه اقتصادی
به جای عملیات آبکاری می توان از فلز پوشش دهنده برای ساخت قطعه مورد نظر استفاده کرد، همین طور می توان با ترکیب فلز پایه و فلز پوشش دهنده آلیاژ تولید کرد. برتری شیوه آبکاری صرفه اقتصادی آن می باشد. به عنوان مثال اگر به جای فرآیند کروماته کردن فلز آلومینیوم از فلز کروم استفاده شود. با توجه به قیمت کروم نسبت به آلومینیوم، هزینه بالایی برای تولید قطعه تحمیل می شود. علاوه بر این خواص آلومینیوم مانند سبکی را نیز نخواهد داشت.
مقاله پیشنهادی: آندایزینگ (آندش آلومینیوم)
زیباسازی
یکی از هدف های فرآیند آبکاری، رسیدن به ظاهری زیبا و درخشنده با هزینه کم می باشد. فلز کروم ظاهری براق با طیف رنگی زرد، سبز، طلائی، قهوه ای بر پایه فلز است.
بیشتر بدانید: آبکاری کروم
مقاومت در برابر خوردگی و افزایش مقاومت سطحی
یکی از مهم ترین اهداف آبکاری، مقاوم سازی فلز در برابر خوردگی می باشد. مقاوم سازی به صورت دو روش انجام می شود. روش اول پوشش دادن فلز پایه با فلزی که کنش کمتری نسبت به عوامل جوی دارد. روش دوم بر خلاف روش اول پوشاندن فلز با فلزی است که کنش بیشتری نسبت به عوامل جوی دارد و به جای فلز پایه خورده می شود.
پوشاندن فلز پایه و حساس به ضربه و سایش با فلزی مقاوم تر که حساسیت کمتری نسبت به ضربه و اصطکاک دارند. کروم فلزی است که در برابر ضربه و اصطکاک مقاوم است. علاوه بر این کروماته کردن سطح فلز پایه را صاف می کند.
مقاله پیشنهادی: ورق آلومینیوم
حفظ رسانایی الکتریکی
کروماته کردن از خاصیت رسانایی فلز پایه کمک نمی کند و در بعضی مواقع صرفا به منظور بالا بردن رسانایی الکتریکی استفاده می شود.
کاربردهای فرآیند کروماته کردن
با توجه به خواص ذکر شده، فرآیند کروماته کردن بر روی فلزاتی مانند آلومینیوم، کادمیوم، روی و نقره انجام می شود کاربردهای متنوع و مختلفی دارد. به عنوان مثال به دلیل مقاومت سطحی و زیبایی و درخشندگی بر روی بدنه خودرو استفاده می شود. در صنعت هواپیماسازی برای قطعات داخلی هواپیما استفاده می شود. در لوازم خانگی و دکوراسیون و زیور آلات و صنعت ساعت سازی نیز استفاده می شود.
مقاله پیشنهادی: کاربرد راد (مقتول) آلومینیومی در صنعت
گروه مهندسی فیلت؛
طراحی نقشه، ساخت قالب اكستروژن و تولید كننده پروفیل آلومینیوم در مقاطع عمومی و اختصاصی همراه با خدمات آندایزینگ و رنگ پودری الکترواستاتیک و برشکاری در خدمت مشتریان محترم و بزرگوار می باشد.
جهت مشاوره فنی و سفارش تماس حاصل فرمایید.
02144675798 – 09123018710